DOĞU ANADOLUNUN GİZEMİ VE KÜLTÜREL MİRAS TURU
1. Gün: Elazığ iniş ve konaklama Elazığ’da.
2. Gün: ELAZIĞ – SİİRT
Sabah kahvaltısından sonra Elazığ gezimize başlıyoruz. Önce Harput Kalesini, Harput Ulu Camiyi, Belek (Balak) Gazi Anıtını, Arap Baba ve Mansur baba türbelerini ziyaret ediyoruz. Kısa bir dinlenme molasının ardından Siirt’e doğru yolumuza devam ediyoruz. Yolumuz üzerinde türkülere konu olan Malabadi köprüsünü görüyoruz.
İkindi vakti bölgenin en önemli ziyaretgahı olan halkın da ziyaret olarak adlandırdığı Hz. Veysel Karani Türbesini ziyaret ederken kelimelerle tarif edilemeyen ancak yaşanabilen huzuru hissediyoruz… Akşama Doğru Siirt’te otelimize varıyoruz. Odalarımızı aldıktan sonra Siirt içerisinde bir gezinti yapıyoruz ve Siirt Ulu Camiyi görüyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Siirt’de. Günlük güzergah yaklaşık 350 km.
3 . Gün: SİİRT – TİLLO – BİTLİS – AHLAT – TATVAN
Sabah kahvaltısından sonra Tillo’ya gidiyoruz. Burada Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın hocası için planladığı muhteşem mühendislik harikası olan türbesini ziyaret ediyoruz. Türbe öyle planlanmış ki Gün dönümleri olan 21 Mart ve 23 Eylül günleri güneş pencereden önce Hocasının mezarına geliyor… Baykan üzeri Bitlis’e ulaşıyoruz. Türkülere Bitlis’te Beş minare ile konu olan şehrin 5 Minaresi herkese göre farklılık arz ediyor.
İhlasiye Medresesini ziyaret ederken doğru minareleri keşfetmeye çalışıyoruz… Bitlis Kalesinin aşağıdan resmini alıp yolumuza devam ediyoruz. Tatvan’da minibüslere binip Nemrut Krater Gölüne ulaşıyoruz… Krater Gölünden sonra Ahlat Selçuklu mezarlığını ve Ahlat’da bulunan Türbeleri ziyaret ediyoruz. Selçuklu ve Akkoyunlular dönemi mimarisi, inançları ve kültürel yapısı hakkında sohbetler ediyoruz… Akşam yemeği ve Konaklama Tatvan’da. Günlük güzergah yaklaşık 250 km
4. Gün: TATVAN – VAN – TATVAN
Sabah kahvaltısının ardından Akdamar Adasına hareket ediyoruz. Adaya tekneler ile ulaşıyoruz ve burada bulunan Ermeni Kilisesini ziyaret ediyoruz. Gevaş Halime Hatun Türbesi ziyaretinden sonra Van’a ulaşıyoruz. Eski Urartu Devletinin başkenti Tuşpa’nın kurulduğu Van Kalesinin ziyaret ediyoruz. Görüntü muhteşem. Daha sonra Van şehir merkezinde alışveriş için serbest zamanımız oluyor… Akşama doğru Tatvan’a geri dönüyoruz. Akşam yemeği ve Konaklama Tatvan’da. Günlük güzergah yaklaşık 270 km.
5 . Gün: TATVAN – MALAZGİRT – DOĞUBAYAZIT
Sabah kahvaltısının ardından Ahlat, Bulanık üzerinden Sultan Alparslan’ın 1071 yılında Bizans Kralı (Romanos Diogenes) Romen Diyojen’i yendiği muhteşem Malazgirt ovasına gidiyoruz. Sultan Alparslan’ın ordusu ile bölgeye geliyormuş gibi heyecanla Malazgirt Ovasını ve Malazgirt Kalesini izliyoruz…
Malazgirt ziyaretimizin ardından Patnos, Tutak üzerinden Ağrı’ya varıyoruz ve öğle yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrası yolumuza devam edip Ağrı Dağı’nın muhteşem, büyüleyici manzarası eşliğinde Doğubayazıt’a ulaşıyoruz. Burada İshak Paşa sarayını ve Ahmedi Hani Türbesini ziyaret ediyoruz. Akşam yemeği ve Konaklama Doğubayazıt’ta. Günlük güzergah yaklaşık 360 km.
6 . Gün: DOĞUBAYAZIT – IĞDAR – ANİ – KARS
Kahvaltının ardından Iğdır’da Ermenilerin bölge köylerde yaptıkları katliamları konu alan Iğdır Soykırım Anıt Müzesini ziyaret ediyoruz.
Kars istikametine olan yolculuğumuz esnasında Ermenistan sınırını görürüz. Tuzluca’da müsaade alabilirsek Tuz mağarasını ziyaret ederiz. Türkiye Ermenistan sınırındaki Ani antik kentini ziyaret ediyoruz. Ani Sultan Alparslan tarafından fethedilir ve yönetimi Selçuklulara bağlı Şeddad Oğulları veya Şeddadiler hanedanlığına verilir.
Daha sonraları Müslümanlar ile Gürcüler ve Ermeniler arasında sık sık el değiştirir. Kentte pek çok kilise kalıntısı ile bir sağlam bir de tahrip olmuş iki cami kalıntısı mevcuttur. Selçuklu sarayı ise son zamanlarda restore edilmiştir. Akşama doğru Kars’a hareket ediyoruz… Akşam yemeği ve konaklama Kars’ta.
Günlük yolculuk yaklaşık 280 km.
7. Gün: KARS – SARIKAMIŞ – ERZURUM
Sabah kahvaltımızın ardından Kars şehir turu yapıyoruz. Rus işgali döneminden kalan Baltık Mimarisinin ilginç örneklerinden eski Rus yapılarının arasından geçerek Hasan Harakani Türbesini ve Camisini ziyaret ediyoruz. Daha sonra içleri sızlatan bir katliamın tanığı olan Kars Ulu Camiyi ziyaret ediyoruz. Ermeni çeteler Ulu Cami içerisine binlerce Müslümanı doldurularak ateşe verirler ve çoğunluğu kadınlar ve çocuklardan oluşan insanlar burada diri diri yakılır. Caminin hikayesi de ilginç… Tur Esnasında rehberimiz anlatır… Son olarak Ermeniler tarafından Havariler Kilisesi olarak yaptırılan, İslami dönemlerde camiye çevrilen Kümbet Camisini ve ardından Kars Kalesini ziyaret ediyoruz… Kanlı Tabya olarak adlandırılan Sarıkamış harekatını da konu edinen Kafkas Harp Tarihi müzesini ziyaret edip Sarıkamış’a hareket ediyoruz. Sarıkamış’ta bizleri duygulu anlar bekliyor… Ruslara karşı yanlış planlar yüzünden kaybettiğimiz on binlerce şehidimizi anıyoruz… Daha sonra Malazgirt öncesi Selçuklu’nun Anadolu’daki ilk zaferi olan Pasinler savaşının geçtiği ovayı görüyoruz. Hasankale’nin uzaktan resmini çekiyoruz. Siirt Tillo’da türbesini göreceğimiz Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini yad ediyoruz…
Aras nehri üzerindeki Çobandede köprüsünü görüyoruz. Erzurum gezimize Abdurrahman Gazi Türbesi ziyareti ile başlıyoruz. Ardından Ruslara karşı 1877-1878 yapılan savunmada kritik öneme sahip olan Erzurum Tabyalarını ziyaret ediyoruz. Aziziye Tabyasında Ruslara karşı Nene Hatun ile destan Yazan Erzurum kahramanlarını yad ediyoruz, ruhlarına Fatihalar gönderiyoruz.
Erzurum Merkezde alacağımız öğle yemeğinin ardından şehir gezimize başlıyoruz. Kurtuluş savaşı öncesi Misaki Milli ruhunun ilk kez konuşulduğu kurtuluşa giden yolun en önemli merhalelerinden olan Erzurum Kongresinin yapıldığı binayı ziyaret edip, Misaki Milli ruhunu hissediyoruz. Üç Kümbetler ziyareti ile Saltuklu mimarisini görüyoruz. Çifteminareli Medresede 13. Yüzyıy eğitim hayatına göz atıyoruz. 12. Yüzyıl Selçuklu – Saltuklu eseri olan Ulu Caminin büyüleyici muhteşem mimarisini görüyoruz. Erzurum Kalesi ziyaretimiz esnasında Roma – Selçuklu – Osmanlı dönemlerinin izlerini ve etkilerini konuşuyoruz…
Mimar Sinan eseri olan Lala Mustafa Paşa Camisi ziyaretimiz esnasında Osmanlının izlerini görürüz, adeta Mimar Sinan ile sohbet ederiz. Şu anda Müze olarak kullanılan Yakutiye Medresesi ise bizi Selçuklu – İlhanlı mimarisinin buluşmasına götürür… Kendine özgü yapısı içerisinde zamanın medrese hayatı tasvirlerini görürüz… Turumuzun sonunda dinlenme ve alışveriş için şehirde serbest zamanınız oluyor. Tarihi Taş Handa diğer adı ile Rüstem Paşa Bedesteninde ve çevresinde hem dinlenip hem alışveriş yapabilirsiniz… Akşam Yemeği ve Konaklama Erzurum’da. Günlük yolculuk yaklaşık: 230 km.
8. Gün: ERZURUM – ERZİNCAN – SİVAS
Sabah kahvaltısının ardından Erzincan’a doğru yola çıkıyoruz. Tercan’da Mama Hatun Kervansarayı ve Türbesini ziyaret ediyoruz. Girlevik Şelalesi ve Atıntepe höyüğü ziyareti ardından Erzincan gönül erlerinden, erenlerinden Muhammet Sami ve Terzibaba türbelerinin manevi iklimini teneffüs ediyoruz. Öğle yemeğinden sonra Sivas’a doğru yolumuza devam ediyoruz. Refahiye ilçemizde kısa bir mola veriyoruz. Akşama doğru Sivas’a ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Sivas’ta. Günlük güzergah yaklaşık 470 km.
9. Gün: SİVAS – DARENDE – MALATYA
Sabah kahvaltımızın ardından Gezimize Selçuklu Medreselerinden Gök Medrese ile başlıyoruz. Daha sonra yürüyerek Anadolu’nun en eski Ulu Camileri arasında olun Sivas Ulu Camiyi ziyaret ediyoruz. Adından da belli olacağı üzere zamanın tıp fakültesi olan Şifaiye Medresesini ve karşısındaki Çifte minareli Medrese’nin kalıntılarını geziyoruz. Buruciye Medresesinde yapacağımız çay molasından sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda önemli bir yeri olan Sivas Kongresinin yapıldığı binayı ziyaret ediyoruz. Sivas’tan ayrılmadan önce Selçuklu köprü mimarisinin iki güzel örneği olan Eğri Köprü ve Kesik Köprüyü fotoğraflıyoruz. Daha sonra Darende’ye doğru yola çıkıyoruz. Anadolu’nun manevi mimarlarından olan Somuncu Baba’yı ziyarete gidiyoruz. Bursa’dan Aksaray’a ve Darende’ye kadar uzanan muazzam bir irşad hareketinin izlerini göreceğiz, gönlümüzde ve ruhumuzda o manevi havayı hissedeceğiz inşallah… Tohma Çayı kıyısında vadinin başında kurulmuş olan Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi tüm manevi atmosferi ile kucaklar hepimizi… Somuncu Baba’yı ve bu bölgeyi tertemiz düzenleyip mamur hale getiren Hulusi Efendi’yi rahmetle yad ediyoruz. İkindi vaktinden sonra Malatya’ya doğru yola çıkıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Malatya’da. Günlük güzergah yaklaşık 280 km.
10. Gün: MALATYA
Bugün sakin sakin Malatya turu yapacağız. Sabah kahvaltımızın ardından Battalgazi diyarı eski Malatya’ya uğruyoruz. Orduzu Mesire alanında çay kahve molasından sonra Arslantepe Höyüğünü ziyaret edip hayalimizde açacağımız zaman tüneli ile yaklaşık günümüzden 5000 yıl öncesine kadar bir yolculuk yapıyoruz. Battalgazi Ulu camisi ziyaretçilerine Selçuklu döneminden, Alaaddin Keykubat zamanından izler ve esintiler sunar…
Kanlı Kümbeti ziyaret ederken ilginç hikayesini dinliyoruz. Hasanı Basri Türbesi ise Keban Barajı yapılırken yerinden kaldırılarak buraya taşınmış. Silahtar Mustafa Paşa kervansarayı bizlere apayrı bir güzellik sunar. Mutlu bir şekilde Eski Malatya’dan yeni Malatya’ya doğru yola koyuluyoruz. Öğle yemeğinin ardından Şire Pazarını, Beşkonaklar etnoğrafya müzesini geziyoruz. Günün geri kalan zamanı alışveriş ve dinlenme için serbest zamanımız oluyor… Akşam yemeği ve konaklama Malatya’da.
Günlük güzergah yaklaşık 50 km.
11. Gün: MALATYA’DAN UÇUŞ
Sabah erkenden alınacak kahvaltının ardından Malatya Havaalanına yolculuk yapıyoruz.
Tura katılan tüm kardeşlerimize sağlıklı ve huzurlu yaşayacağınız güzel bir uçuş diliyoruz…
Fiyat: Tura katılan kişi sayısına, konaklama yapılacak otellerin kategorisine ve alınacak servislerin çeşitliliğine göre fiyat belirlenmektedir.
Kesin fiyatlar grup planlamacılarımız ile yapacağımız görüşme sonucunda belirlenecektir.
Aşağıdaki formu doldurarak veya Email ile bize ulaşabilirsiniz. Size 24 saat içerisinde geri dönüş sağlarız.